Διαδραστικοί Πίνακες

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ



   

Βενιζέλου & Σοφούλη 1
Τ.Κ. 58100 - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλ. - Fax. : 2382029808
info@stoxos.edu.gr
Τα σχολεία θύματα των εκλογών 16/09/2007

 

* Χαμένη για τους μαθητές η πρώτη εβδομάδα του σχολικού έτους λόγω ελλείψεων σε βιβλία και προσωπικό

Τα σχολεία θύματα των εκλογών


Εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα μαθήματα δεν πρόκειται να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς

πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου

 

ΝΟΤΑ ΤΡΙΓΚΑ

«Πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου η λειτουργία των σχολείων δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί» σημειώνουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως «χαμένη» την εβδομάδα που μας πέρασε λόγω των πολλών ελλείψεων σε βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα περισσότερα σχολεία δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν κανονικό πρόγραμμα μαθημάτων παρά μόνο «πρόχειρο», το οποίο καθοριζόταν την προηγούμενη ημέρα καθώς δεν ήταν στις θέσεις τους όλοι οι εκπαιδευτικοί. Επίσης, τα σχολεία, ιδίως της επαρχίας, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν με πλήρες πρόγραμμα (έξι ή επτά ώρες διδασκαλίας ημερησίως) παρά μόνο για τρεις ή τέσσερις ώρες, επειδή εκτός από τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό υπήρχαν πολλές ελλείψεις και σε βιβλία. Την ίδια στιγμή ένας σημαντικός αριθμός προνήπιων (περίπου τεσσάρων ετών) βρίσκονται σε «λίστες αναμονής» περιμένοντας να δουν αν θα κληρωθούν και θα φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία ή αν δεν θα κληρωθούν και θα οδηγηθούν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

* Εν αναμονή του νέου υπουργού


Η εικόνα αυτή των ελληνικών σχολείων δεν αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες λόγω των εθνικών εκλογών και του χρονικού διαστήματος το οποίο θα μεσολαβήσει μέχρι να ορκισθεί ο νέος υπουργός Παιδείας ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα. Ετσι, η φετινή σχολική χρονιά χαρακτηρίζεται από τους εκπαιδευτικούς σαν το «θύμα» των βουλευτικών εκλογών, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες στα σχολεία, στην πλέον παραγωγική περίοδο, από μαθησιακής απόψεως, η οποία είναι σύμφωνα με ειδικούς το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

«Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ήταν μια χαμένη εβδομάδα» δήλωσε προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ (τοπική ένωση καθηγητών) Ανατολικής Αττικής κ. Τ. Σταυρόπουλος. Και πρόσθεσε: «Ειδικά τα σχολεία της επαρχίας αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας, καθώς οι καθηγητές οι οποίοι ζήτησαν απόσπαση για την Αθήνα έχουν έρθει στα σχολεία της πρωτεύουσας και οι θέσεις που άφησαν στις επαρχιακές πόλεις παραμένουν κενές γιατί δεν έχουν διορισθεί ακόμη αναπληρωτές». Ετσι, πλήρες πρόγραμμα δεν έχει καταρτιστεί ακόμη στα σχολεία, αφού σε άλλα λείπουν φιλόλογοι, σε άλλα μαθηματικοί κ.ο.κ. με αποτέλεσμα κάποια να λειτουργούν τρεις ώρες την ημέρα και άλλα τέσσερις ώρες. Και οι εκπαιδευτικοί όμως να ήταν στις θέσεις τους δεν θα είχαν στα χέρια τους τα βιβλία για να διδάξουν, σημειώνουν δάσκαλοι και καθηγητές. Ηδη την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αν. Καραμάνος παραδέχθηκε ότι το 15% των εγχειριδίων των γυμνασίων και λυκείων δεν έχει φθάσει στις σχολικές αίθουσες λόγω φόρτου εργασίας των τυπογραφείων από την εκτύπωση του προεκλογικού υλικού!

* Ακόμη περιμένουν τα βιβλία


«Η κατάσταση δεν θα ομαλοποιηθεί ούτε την ερχόμενη εβδομάδα» επισημαίνει ο κ. Σταυρόπουλος, αφού λόγω των εκλογών εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να διορισθούν και τα βιβλία δεν αναμένεται να φθάσουν στα σχολεία. Στις ελλείψεις αυτές, οι οποίες δεν πρόκειται να καλυφθούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, προστίθενται και οι δύο ημέρες (η περασμένη Παρασκευή και η αυριανή ημέρα) που τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω των εκλογών, μόλις τρεις ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Οι μαθητές αυτές τις ημέρες απλώς πήραν μια... γεύση από σχολείο, γιατί κανονικά μαθήματα δεν έγιναν» σημειώνουν εκπαιδευτικοί και προσθέτουν ότι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών του δημοτικού δεν γνωρίζει ακόμη ποιος θα είναι ο δάσκαλος ο οποίος θα του διδάξει τα μαθήματα τη φετινή χρονιά.

Στα προβλήματα αυτά της νέας σχολικής χρονιάς προστίθενται και εκείνα της υλικοτεχνικής υποδομής που καθιστούν τις συνθήκες μάθησης «ακατάλληλες», όπως τις χαρακτηρίζουν δάσκαλοι, για παιδιά κυρίως του δημοτικού. Χαρακτηριστικά στο Περιστέρι, όπως δήλωσε προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου κ. Χρ. Μπάθας, «είκοσι έξι και είκοσι επτά παιδιά της Α' Δημοτικού φοιτούν σε ένα τμήμα ή 31 παιδιά σε μια τάξη νηπιαγωγείου, κάτι που καθιστά σχεδόν απαγορευτικό σε έναν εκπαιδευτικό να ασχοληθεί με τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες ενός παιδιού. Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες διευθύνσεις επικαλούνται ελλείψεις σε διορισμούς και ανυπαρξία αιθουσών».

Το πρόβλημα με την έλλειψη σχολικών αιθουσών είναι τόσο έντονο ώστε, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπάθας, «πολλά προνήπια βρίσκονται σε μια λίστα αναμονής και περιμένουν να δουν αν θα φοιτήσουν ή όχι στα δημόσια νηπιαγωγεία». Η υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία που ισχύει από εφέτος «γέμισε» τις ήδη λίγες σχολικές αίθουσες με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θέσεις για τα προνήπια!


* Μειώνονται οι διορισμοί


Ακόμη, ο κ. Μπάθας σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση να μειώνονται οι μόνιμοι διορισμοί σε δασκάλους και να αυξάνονται εκείνοι που αφορούν τους αναπληρωτές και τους ωρομισθίους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αφού οι ωρομίσθιοι αναγκάζονται να μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, χωρίς έτσι να υπάρχουν τα απαραίτητα περιθώρια για να δημιουργηθεί μια σωστή και εποικοδομητική σχέση μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών».

Αμεση συνέπεια των ελλείψεων και των προβλημάτων της νέας σχολικής χρονιάς είναι ότι τα περισσότερα δημοτικά και νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν ως ολοήμερα και σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών θα χρειασθεί να φθάσει ο Νοέμβριος για να μπορέσουν να αποκτήσουν πλήρες πρόγραμμα.


Επιστροφή